با گسترش علم و تکنولوژی، امروزه شاهد رشد و توسعه صنایع حساس و مهمی نظیر صنایع نفت و گاز، نیروگاهی، صنایع هوافضا و صنعت خودرو در داخل کشور میباشیم. رسیدن به قابلیت اطمینان بالا در این صنایع، بدون توجه به حضور این تنشها در قطعات امکانپذیر نمیباشد. این تنشها، میتواند موجب تسریع در فرآیند خرابی سازه شوند و از طرف دیگر با ایجاد تغییرات ابعادی، تلرانسهای هندسی مجموعه را تغییر دهند. اندازهگیری بزرگی و چگونگی توزیع این تنشها در قطعات، نخستین گام برای کنترل اثرات این تنشها بر عملکرد مجموعه میباشد. روشهای اندازهگیری تنشهای پسماند دارای تنوع گستردهای می باشند که هریک با قابلیتها و محدودیتهای خاصی همراه هستند. عدم وجود منابع مطالعاتی جامع و کاربردی در فضاهای صنعتی و دانشگاهی، پژوهشگران این مرکز تخصصی را بر این داشت تا به ترجمه این کتاب ارزشمند بپردازند.
روشهای اندازهگیری تنشهای پسماند دارای تنوع گستردهای میباشند که هریک با قابلیتها و محدودیتهای خاصی همراه هستند. عدم وجود منابع مطالعاتی جامع و کاربردی در فضاهای صنعتی و دانشگاهی، مترجمان را بر این داشت تا به ترجمه این کتاب ارزشمند بپردازند. اشراف بالای مؤلف کتاب، به عنوان یکی از متخصصان برتر در حوزه تنشهای پسماند و تیم همکار حرفهای وی، غنای بالای این کتاب را سبب شده است. هدف از ترجمه این کتاب، ایجاد یک منبع مطالعاتی مناسب دربرگیرنده اصول روشهای اندازهگیری تنشهای پسماند میباشد. به عقیده مترجمان، این کتاب برای کارشناسان حوزه مهندسی مکانیک و متالورژی و نیز دانشجویان این رشتهها بسیار کاربردی و مفید میباشد.
کتاب حاضر مشتمل بر یازده فصل بوده و رئوس مطالب موجود در این کتاب عبارتند از:
1- مروری بر تنشهای پسماند و اندازهگیری آنها
2- روش شیار حلقوی
3- روش سوراخکاری عمیق
4- روش شیار زنی
5- روش کانتور
6- تعیین تنش پسماند و تنش اعمالی با استفاده از پراش پرتو X
7- روش پراش پرتو X سینکروترون
8- روش پراش نوترون
9- روشهای مغناطیسی
10- روش امواج التراسونیک
11- روشهای نوری
این کتاب با نظارت دکتر محمدرضا فراهانی انتشار یافته است. لازم به ذکر است مرکز عالی جوش و آزمونهای غیر مخرب دانشگاه تهران به عنوان یک مجموعه پیشرو در زمینه اندازهگیری و تحلیل تنشهای پسماند فعالیت دارد.